De koele kikker maakt hutspot

Geplaatst in In Québec door Jurjen op zo 31 januari 2010 om 13:34.

Zo ‘warm’ als dat het eerder deze week was, zo koud werd het ineens vanaf vrijdag. Vanaf donderdag begonnen de sneeuwbuien al en de temperatuur zakte zeer snel. Vrijdagochtend stond het ijs zelfs op de ramen!

IJs op de ramen.

Marie-Frances broer, Maxime, kwam op vrijdag aan om het weekend hier door te brengen.  We hebben samen bij de bakker om de hoek geluncht en het voelde al iets kouder aan. ’s Avonds zouden we op een uitnodiging voor een feestje ingaan in de Hoge Stad (Québec heeft een grote kaap door de stad lopen, waar het oude centrum op ligt). Ter illustratie: we moesten eerst naar supermarkt (15 minuten lopen) om wat laatste snacks te halen en dat lag precies op de route om door te lopen naar onze bestemming in het oude centrum (nog eens 15-20 minuten vanaf de supermarkt).  De avond was al gevallen en de luchttemperatuur zal rond de -20°C hebben gelegen. Er stond echter een behoorlijke wind, dus de gevoelstemperatuur heeft (afhankelijk van welke bron ik moet geloven) tussen de -30 en -40°C gelegen. Best koud!

Eenmaal aangekomen bij het huis waar we moesten zijn, werden we enigszins zenuwachtig: een gebouw van wellicht 200 jaar oud, kan dat goed verwarmd zijn? In het trappenhuis zagen we alleen een mini-radiator per verdieping voor het raam (uiteraard geen dubbelglas). In het appartement op de bovenste etage hebben we geen enkele verwarming gezien (niet speciaal naar gezocht wat dat betreft), maar het was dermate heet dat we ramen open moesten zetten! Toch gek dat gebouwen tegenwoordig niet meer zo worden gebouwd, in ons appartement staan de verwarmingen overuren te draaien en nog hebben we koude plekken in de vloer! Wij wonen dan ook in een wijk van goedkope arbeiderswoningen uit de industriële revolutie (onze bejaarde onderbuurvrouw heeft eens vertelt dat ze hier al sinds haar geboorte woont, 1917). Het is moeilijk voor te stellen hoe de mensen moeten hebben gewoond in die tijd. Kennelijk werden er destijds tientallen arbeiders gehuisvest per etage, waar wij al vinden dat het met vier mensen te druk is!

Half twaalf vonden we het wel genoeg en vertrokken we richting huis. Inmiddels was het zelfs nog verder afgekoeld. Voor het gemak hebben we de bus naar huis genomen.

De volgende ochtend lekker uitgeslapen, uitgebreid ontbijt gekookt (rösti met scrambled eggs), in een café op ons gemak geluncht, boodschappen gehaald en snel terug naar huis. Vanavond maar eens proberen een goede hutspot te maken. Eerder deze maand heb ik voor het theaterstuk KOOR gewerkt en hadden we een speciaal weekend waarin de voorstelling werd gekoppeld aan een ‘culinaire avond’ in het theater. Hier werd een fantastische hutspot klaargemaakt (volgens diverse koorleden zelfs betiteld als “de lekkerste hutspot ooit”) door een speciaal ingehuurde kok. Na afloop heb ik zijn geheime ingrediëntenlijst gekregen en daarmee ben ik dus zelf aan de slag gegaan. Ondanks mijn gebrekkige keukentalent is het toch zeer goed gelukt. Mijn Canadees testpanel was diep onder de indruk!

Onze 'Nederlandse' hutspot aan een grondig onderzoek onderworpen.

De 'Nederlandse' hutspot aan een uitgebreid onderzoek onderworpen door het testpanel: Marie-France, Philippe (huisgenoot) en Maxime.

Later die avond kwamen er nog een paar vrienden een drankje doen (en chocoladefondue) als een soort welkomstfeestje voor mij.  :-)

 

3 reacties

  1. Loes Mooijweer feb 12th 2010

    Lieve Jurjen. Fijn dat alles goed is gegaan. Natuurlijk wel met wat oponthoud. Zo te lezen kan je al koken en dat is voor de maag niet slecht en zullen jullie het daardoor niet koud krijgen. Hier is het momenteel ook best koud. Vooral de gevoelstemperatuur kan zo’n -10 tot- 15 gr zijn.Er zijn in het noorden al heel wat schaatstochten gehouden. Ook af en toe wat sneeuw. Die schoenen zien er best wel gaaf uit. Hoe gaat het met Marie-France? Ze zal het fijn vinden dat je er bent Veel succes daar en ik zal jouw site blijven volgen. groetjes Loes en Ton.

  2. Wanneer kunnen we een nieuwe blog verwachten?

  3. Jurjen mrt 29th 2010

    Zeer snel. De tekst van het eerste bericht ligt al klaar, alleen zit ik nog te klooien met het converteren van filmpjes (ja, het wordt zeer multimedia).


Reageren