Boots

Geplaatst in Voorbereidingen door Jurjen op zo 24 januari 2010 om 17:07.

Dit jaar heerst er een zeer gematigde winter in Canada. Waar normaal de sneeuw tot abnormale hoogten reikt, is er dit jaar slechts een zeer beperkte hoeveelheid. In de dorpen rondom Montréal (lees: in the middle of nowhere) ligt maar 50 cm en in de stad is er bijna niets (nabij de luchthaven zag ik zelfs stukken gras!)

Ook in Québec valt het mee. Sterker nog: we hebben zelfs een regenbui gehad. Het probleem is wel dat de grond zelf nog dik onder nul is, dus alles vriest direkt vast. Gevolg: alles bedekt met een centimetersdikke laag ijs die fungeert als schaatsbaan. We zijn ’s ochtends even naar de koffiebar om de hoek gegaan, maar op sommige plekken kon je ophouden met lopen en van 1,5m stoep naar de straat glijden. Op zich grappige resultaten en het duurde niet lang voordat een paar grote machines alle straten en trottoirs schoonschraapten.

Desondanks kun je niet in Canada wonen zonder behoorlijke persoonlijke standaarduitrusting. Zaterdag eerst dus maar eens nieuwe handschoenen en muts gekocht en vervolgens op zondag in een grote shopping mall geweest voor ’snow boots’. Ter informatie voor alle beginners: dit zijn geen laarzen, zoals de bekende moonboots (daar loop je vooral mee voor gek en laat je zien dat je een onvoorbereide buitenlander bent, die nog in het thuisland het eerste paar voetenwarmhouders heeft gekocht dat je maar tegenkwam), maar degelijke schoenen met extra grip, extra vulling en een hogere ’schacht’. Ook is er bij de keuze van het materiaal rekening gehouden met extra vocht en alle rotzooi die in de sneeuw kan zitten (pekel, zand en andere troep).

Na een drietal winkels te hebben bezocht, uiteindelijk gekozen voor een paar Columbia BugaBoot Omni-Tech (wat de naam allemaal inhoudt blijft echter een onopgelost mysterie). Het resultaat is hieronder te bewonderen.

Snowboot

Ben er klaar voor!

Vorig bericht:  

5 reacties

 1. Yukon2010 aka Rob jan 30th 2010

  Hey Jurjen,
  Gave site! ‘k Ga je met bovengemiddelde belangstelling volgen. Nog steeds ietwat jaloers maar ‘t is je wel gegund. Enigszins verbaasd te horen dat er hier in Nederland meer sneeuw ligt dan in Canada. Ik geloof dat ze in de buurt van Vancouver ook ietwat zenuwachtig aan het worden zijn vwb te pistes…Is wel een beetje omgekeerde wereld dus. Zag wel op internet dat het er wel frrrrrisjes is. Gave schoenen trouwens.

  Groet’n, Rob

  PS heb je site gebookmarked.

 2. In Uppsala ligt gem 40cm sneeuw. De straten schoongeschraapt en met grind bestrooid. Ik en mijn bergschoenen zijn onafscheidelijk!
  Wanneer wordt het bij jullie eigenlijk ‘lente’

 3. Jurjen jan 31st 2010

  Tsja, hier is de lente natuurlijk een iets geleidelijker proces dan in Nederland. Tot februari is het nog volop winter, in maart/april gaat het langzaam dooien. In mei gaan de fietspaden weer open, gaan de mensen weer naar buiten (hebben ineens een veel beter humeur) en zitten er al een flink aantal mooie warme dagen tussen.

 4. Tante Petra en Oom Frank feb 4th 2010

  Hoi Jurjen,
  Leuk om je belevenissen te lezen op je mooie site. Wij zijn hier in Nederland echt niets gewend op het gebied van sneeuw en ijs. Het zout in Nederland is nu echt op. Gelukkig ligt er nu, op wat ijsplakaten na, niets meer. In Zweden zagen we sneeuwstappers met spikes! Vervelend dat je nog niets hebt kunnen regelen met je zk verzekering, dat lijkt me toch knap vervelend.
  We wensen je heel veel plezier daar! We hopen ook voor je dat je je studie binnen afzienbare tijd af kunt ronden, succes!
  Hartelijke groeten uit Amersfoort

 5. Jeannette feb 12th 2010

  Hoi Jur,

  Gave boots man. ja, je moet natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Die schoenen zullen hard nodig zijn om de kou te trotseren. Leuk om alle verhalen te volgen. We gaan je zeker in de gaten houden.
  Groeten aan Marie en hopelijk tot gauw.


Reageren