Voorbereidingen

Geplaatst in Voorbereidingen door Jurjen op za 16 januari 2010 om 10:08.

Ze zijn in volle gang. Eind november is groen sein gegeven om de aanvragen voor het Working Holiday Program (werkvakantievisum) 2010 in te sturen naar de Canadese ambassade in Berlijn en ongeveer drie weken later lag er een bekende enveloppe op de deurmat met het bericht dat ik ben toegelaten!

Vooral een heikel punt is de zorgverzekering en de wetgeving daaromheen in Nederland. In Nederland is er totaal geen voorziening voor mensen die enige tijd in het buitenland willen doorbrengen en daar inkomen willen ontvangen. Het is een complex verhaal met alle sociale voorzieningen, maar het komt erop neer dat je er alleen maar op achteruit gaat als je niet voltijd in Nederland woont en werkt. Als je in het buitenland voor een buitenlandse werkgever gaat werken, ben je in Nederland per definitie ineens onverzekerd, omdat men er vanuit gaat dat je in het land waar je werkt verzekert bent. Op zich is dit in de EU prima geregeld, maar in mijn geval biedt Canada (en de provincie Québec in het bijzonder) daar geen oplossing voor: met mijn visum (waar er jaarlijks meer dan duizend van worden verstrekt aan Nederlanders alleen al voor Canada) kan ik op geen enkele manier een zorgverzekering in Canada krijgen. Als je dit terugmeldt aan de Nederlandse verzekeraars wordt je simpelweg van het kastje naar de muur gestuurd met de mededeling: “Maar dat is dan toch niet ons probleem!?” De normale backpackersverzekeringen bieden soms iets meer dekking (zit ook een stukje reisverzekering in), maar bieden geen voorzieningen voor chronische aandoeningen. Het enige dat totale dekking heeft is een expatverzekering, maar zoiets is onbetaalbaar voor particulieren. Dan de AOW: die wordt per definitie 2% gekort per jaar en om dat te behouden moet je minstens vijf keer zoveel betalen als dat je er later voor terug zult krijgen. Dat wordt dus zelf een spaarpotje aanleggen voor het pensioen. WA-verzekering is een vaag verhaal. De enige verzekering die wèl goed is geregeld in/met Canada is de ANW (Algemene NabestaandenWetgeving), maar dat is nou precies een verzekering waar ik als laatste van hoop gebruik te hoeven maken!

Om enige duidelijkheid te krijgen over hoe alles in elkaar steekt heb ik zoal contact gehad met: een assurantiënadviseur, FBTO (herhaaldelijk), CVZ, UWV, ANWB (reisverzekering) en volgens mij nog een paar bedrijven waarvan ik een nummer kreeg maar niet de naam verstond (voor het gemak).

Tussen al die depressieve informatie kan ik wel melden dat de vliegticket is geboekt! Met de Award Miles (puntenprogramma voor vaste reizigers van AirFrance/KLM) + 2000 extra gekochte miles (53 euro) kon ik een ticket halen, waarbij alleen nog maar de belastingen en toeslagen moesten worden betaald (+/- 120 euro), dus dat is over de oceaan vliegen voor minder dan 200 euro!! En dan te bedenken dat ik hiervoor nog niet zo gek veel heb gevlogen met KLM en partners (2x Verenigde Staten en 2x Montréal).

  Volgend bericht:

Geen reacties

Laat gerust een reactie achter met onderstaand formulier!


Reageren